top of page
  • ccemodrany

Co se čte ve sboru 2022/2023

Pojďte a bez ostychu nahlédněte do čtenářských deníků našich sester a bratří


Jaroslav Toman

Kateřina Tučková, Bílá voda

Četl jsem to jedním dechem. Témata: internace řeholnic v roce 1950 do kláštera Bílá Voda, věznění a mučení aktivních křesťanů, činnost podzemní církve. V roce 2007 přijíždí do kláštera Bílá Voda novinářka Lena a setkává se zde se sestrou Evaristou. Postupně z archivních materiálů a vyprávění pamětnic a pamětníků rekonstruuje Evaristin životní příběh od roku 1950 do roku 2007.

Životy některých postav jsou propleteny víc, než na začátku tušíme. Některé postavy mají svůj předobraz ve skutečných lidech, vše je vysvětleno v doslovu. Jde o román, nikoliv literaturu faktu, a jak píše autorka, v knize jsou věci, které se staly, věci, které se staly jinak a věci, které se nestaly.


Magdalena Ondrová

Lucie Faulerová, Smrtholka, Torst, 2020

Skvěle napsaný příběh o vyrovnávání se s několika tragickými rodinnými událostmi. Jako kdyby se rozmotával uzel... Studio Rubín uvádí výbornou dramatizaci: https://astudiorubin.cz/inscenace/smrtholka


Marta Hrabáková

Scarlett Wilková, Až uvidíš moře, 2022

Román o osudu dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl.

Orlando Figes, Evropané - tři slavné životy a vznik kosmopolitní kultury, 2021

Kulturní historie 19. století vyprávěná prostřednictvím životů pěvkyně Pauliny Viardotové, uměleckého kritika a divadelního manažera Louise Viardota a spisovatele I.S. Turgeněva.


Marta Kuchtová

Josef Moník, Pazdera pláče a jiné povídky.

Satirické postřehy, vtip ale i smutek, laskavost, zajímavý autor.


Wiliam Styron, Viditelná temnota. Paměti šílenství.

Zajímavý pohled známého autora na svůj propad do deprese a následné vyléčení. Autentické, věcné a řekla bych nápomocné.


Zvonek Šorm

Michal Houellebecq, Zničit, 2022

O životě, jenž bývá někdy i nadmíru složitý, a o vztazích, které bývají víc než komplikované. A také o politice, dějinném směřování a tíživosti smrti.


Ondřej Hübl, Opona, 2022

Všechno původně byla jen hra, ale nějak se to zvrtlo. Nevinný návrat do doby komunismu, jenž se stane hororem…


Tara Westoverová, Vzdělaná, 2022

Číst Bibli a věřit se dá různě. Některé způsoby jsou však přímo hrůzostrašné…


Jan Šlégr

Jaroslav Petr, Desatero smyslů. Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět, Argo 2020

Nacpáno fakty, přesto čtivé. A díky tomu, že to psal Čech, tak to netrpí chybami v překladu. Asi to není nic pro zastánce kreacionismu, pro ostatní souhrn spousty zajímavostí a vysvětlení „interakce organismů se světem“, nejen z pohledu člověka.


Hanka Šormová

Alice Horáčková: Rozpůlený dům

Příběh sudetské rodiny (příbuzní autorky) od 1. světové války až k odsunu Němců. Odehrává se na Benecku a ve Vrchlabí. Velmi dobře napsané napínavé čtení o vztazích a soudržnosti v rodinách, nemanželských dětech, pytlácích, udavačích, bankovních machinacích a podvodech s židovskými šperky i o místních událostech (protržená přehrada, Hanč a Vrbata). A jak je snadné se zaplést s nacisty, když se jedná o schopného podnikatele v textilu, na kterého se celá rodina obrací, když se dostane do problémů. A zas i problematika odsunu Němců - "mají, co chtěli", a jak život nikdy nebyl lehký ...


Lukáš Ondra

Paul Auster, Vynález samoty

Román či esej o paměti a možnostech zachycení uplynulého času. Tápání při snaze o "rekonstrukci" života zemřelého otce.


Daniel Kehlmann, Tyll

Příběh Eulenspiegela trochu jinak, v rámci reálií třicetileté války. Výborně napsáno, jak je u Kehlmanna zvykem.


Tony Judt, Falešné ideje, cizí krev: Francouzská inteligence 1944-1956

Analýza (sebe)klamu pokrokových budovatelů nového světa. Vlastně je to s podivem, jak malý, do sebe zahleděný pařížský rybníček dokázal ovlivňovat myšlení a naděje tolika lidí ve světě.


Bohumil Květenský

Jules Verne, Paříž 20. století

Předchůdce Orwela, popis diktátorské společnosti, kde se "nesmí-nemá" nikdo vybočovat z určeného pojetí společnosti podle vládnoucích "elit"...


Zdeněk Čech, Potlučený lev

Inspirativní povídání o vzniku Masarykovy první republiky až po vznik protektorátu, kde se ukazuje, že vítěz války určuje dějiny (zklamání a rezignace prezidenta Háchy, když věřil v mezinárodní právo při jednání s Hitlerem).


Robert Šlachta, Třícet let pod přísahou

Osobní zpověď "elitního" policisty. Co je a není pravda...


Drahomír Jančík a Barbora Štolleová, Pivo, zbraně i tvarůžky

Poutavé vyprávění o historii svým způsobem neznámých a známých firem za první republiky, které byly tzv. "na vedlejší koleji".


Gabriela Končitíková, Inspirace Baťa

99 "vhledů" do zásad jednání a osobní filosofie Tomáše Bati. Úplně jiný pohled na jeho osobu a přístup nejen k vedení firmy, ale hlavně k člověku. Absolutně odlišný pohled na jeho kapitalizmus, než jak byl podáván za komunistů.


Eduard Štorch, Lovci mamutů

Zpět do dětství, abych si odpočinul. Příběhy pračlověka v očích "chlapce" Kopčema.


Petr Běťák

Miroslav Veverka: Evoluce svým vlastním tvůrcem. Od velkého třesku ke globální civilizaci. Prostor 2014, druhé vydání Prostor 2021.

Autor - bývalý vojenský prokurátor plk. JUDr. Miroslav Veverka, po r. 1968 sociální pracovník, po r. 1990 soudce nejvyššího soudu (odsoudil např. gen. Lorence, Zifčáka, Kájínka) se celý život snažil najít vztah mezi právem a spravedlností. Spravedlnost se nejdříve snažil najít v přírodních vědách. Prostudoval matematiku, fyziku včetně kvantové mechaniky a jaderné fyziky, astronomie, chemie, biologie, genetiky, imunologii až po sociologii. Je to vynikající encyklopedické dílo, ve kterém pochopitelně vysvětluje velmi složité problémy. Vynikající recenzi k této knize napsali Jiří Grygar, Václav Pačes, Miroslav Petříček nebo Marek Vácha.

na tuto knihu navazuje druhý díl Hledání Boha.


Miroslav Veverka: Hledání Boha. Prostor 2019

Tato kniha je encyklopedickým přehledem religionistiky od animismu a polyteismu k monoteistickým náboženstvím. Zabývá se i prameny křesťanské mystiky a metafyzikou gnóze. Ke všem náboženstvím přistupuje se soudcovskou nestranností a snahou opírat se o fakta. Z toho vyplývá i jeho kritika křesťanské praxe.

Bohužel třetí díl o vztahu filozofie, spravedlnosti a pravdy zůstal jen v rukopise, protože v r. 2020 autor zemřel.


Böhmová Ludmila, Lachmanová Kateřina: Komenský by zajásal. Příběh Siriri. Svědectví 2020

Bývalá učitelka a zakladatelka organizace YMCA-Živá rodina Lída Böhmová se svým manželem Karolem Böhmem vybudovali ve Středoafrické republice školu a internát. Kniha živě popisuje proces přípravy projektu i výstavby. Karol předal zavedenou architektonickou a developerskou firmu svým kolegům a pustil se do dobrodružného projektu, jehož cílem bylo nejen postavit školu, ale i naučit místní obyvatele zednickým a truhlářským pracem. To se jim i přes jeho onemocnění malárií povedlo.

Jeho žena Lída se pustila do přípravy nových originálních učebnic podle J.A.Komenského a těší ji, že se tyto učebnice staly standardem pro celou Středoafrickou republiku.

Je to i zajímavé seznámení s tamním životem včetně všudypřítomné korupce a války.


Richard Rohr: Univerzální Kristus. Barrister & Principal 2020

Pro mne zcela nové a musím říct, že přijatelné pojetí Krista, kterého vidí všude a nejenom v lidech. Ve františkánské tradici jej vidí ve všem stvoření včetně neživé přírody. To se propojuje s pohledem současné fyziky a informatiky, která vidí základ hmoty v informaci. Touto informací je: "Jsem, který jsem".


Dal Maschio E.A.: Platón

Populárně psaná tenká kniha o antické filozofii a filozofech. Dává podněty k zamýšlení se nad politickou filozofií, nebo nad vztahem těla a duše.


Plzák Michal, Vopálenská Lucie: Pro smrt uděláno. Živé rozhovory o posledních věcech. Kalich 2021

Pěkné rozhovory s Jiřinou Šiklovou, Stanislavem Komárkem, Milošem Rejchrtem, Václavem Malým, Karolem Sidonem, Ivanem Havlem a mnoha dalšími o umírání a smrti. Každý k tématu smrti přistupuje zcela jinak a dávají tak podněty pro tvorbu představy o vlastní smrti. Velmi doporučuji.


Jan Taich

Jiří Langer – Jiří Orten:Modlitby česko-židovské, sestavil a doprovodil M.C.Putna. Třetí z výběru na téma modliteb,tentokrát řazených podle židovských svátků vyšel vloni v graficky podařené edici Biblionu. Oba židovské autory doplňují další z blízkého i nežidovského okruhu, kteří mají dle M.C.P. k tématu co říct.


Chaim Potok: Davitina harfa. Opouštění dětství je vždy těžké. Jak se vypořádá Introvertní nadaná dívka z intelektuální americké rodiny30.let minulého století, ve které se střetávají socialistické ideje, intenzívní křesťanství a praktikované židovství jejích nejbližších, se svými prvními kroky k dospělosti? A jako bonus dostanete vhled do života radosti žité židovské víry.

Petr Fischer, Miroslav Petříček: Všichni umřete. Co si povídají filosofové u kafe ve Slávii? Rozhovory žáka a učitele o svobodě, postmoderně a válce. Filosofie bez filosofování, chytře a srozumitelně. Někdo by řekl: pravá pražská kavárna.


Ivan Olbracht: Nikola Šuhaj loupežník. Nezavrhujte příběh je proto, že byl na seznamu školní četby a autor vstoupil časem do zlé služby. Když psal syrovou baladu z kraje republiky ani tehdy nepředstavitelného, složil hold holému životu, příběhu a češtině.


T.S.Eliot: Pustá země, je sbírkou básní pro modernu stěžejní, jako Odysseus pro literaturu. Nelze nečíst. Pět básní na 30 stránkách přelousknete za večer, prát se s jejich smyslem budete však až do smrti. A to jsou mnohé obrazy z nich průzračnější, než křišťálová studánka.


Marcel Proust: Swannova láska, druhá část prvního dílu Hledání ztraceného času. Pustit se do Prousta je prý jako odhodlat se na Mt.Everest. Na první čtení mi byl salonní románek z pařížské měšťácké společnosti doby kankánu chroustáním komplikovaných, do sebe zauzlených, předlouhých vět. Napodruhé pak až mimočasovou výstižností omračující studií vzniku citu, podlehnutí jeho síle, marné záchrany a vystřízlivění.


Josef Kroutvor: Stará škola. Mám J.K. rád pro jeho kresebnost, neuspěchanost a volbu témat mimo tep doby. Toulá se tu zapomenutou krajinou a špačkem tužky ukazuje na odcházející věci, řemesla a způsoby. Chvála zpomalení, kamení s lišejníkem a zaprášených cest. Číst po kapkách – hrozí otrava sentimentem.


J.D.Salinger: Kdo chytá v žitě. Možná vám spí ve škatulce: pro puberťáky. Když se ale dozvíte, že ho autor psal při vyloďování v Normandii a v blátě bitvy v Ardenách mu zachránil zdravý rozum, dostane líčení kocoviny z ukončení středoškolského mejdanu a vystřízlivění v prázdnotě newyorské zimy, které coby literatura vybočilo ze své doby, další rozměr - nepřekonatelnou opuštěnost a nicotu.


Vergilius: Aeneis. Pusť se do Božské komedie a brzy skončíš u Vergilia. Možná se pak trochu líp zorientuješ v mapě mýtů, poznáš úsvit románského světa a jména bohů tahajících za nitky hrdinů budujících historii. Abys nakonec poznal, že bez Homéra je to ale stejně marná plavba bez kompasu.


Chaim Potok: Dějiny Židů. Ne nestranný židovský pohled a výklad světových dějinných událostí. Se starozákonními celkem souzníme, ale v těch historických – po našem letopočtu – se ocitáme na druhé straně konfliktu židé/křesťané. Červenou nití pak je útisk a bezpráví, že by jeden měl chuť vrátit křestní list.


71 views0 comments

Recent Posts

See All
logo CCE_white.png
bottom of page