top of page
  • ccemodrany

Co se čte ve sboru 2023/2024



Takové naše malé "..a knihovnu máte? A mohla bych jí vidět?" ..Pojďte dál a inspirujte se.


Jan Taich

John Steinbeck. Na plechárně.

Vedle hutných románů tvrdého boje o přežití v sociálně nevyrovnané společnosti je tohle dílko z městské periferie první poloviny minulého století překvapivě svižné. Napěchované radostí ze života  nuzáků, ztroskotanců a jiných exotů okraje slušné společnosti přináší i překvapivě svižné a úsměvné čtení, kdy je zřejmé, že radost ze života nelze vzít těm, kdo si užívat každý den umí. Takové americké hrabalovské perličky..

 

Nathanael West: Přítelkyně osamělých srdcí. Den Kobylek.

Vést rubriku útěchy zklamaným a zhrzeným čtenářkám v jakémsi plátku je jednak opojné, jednak zrádné a to ve chvíli, kdy se autorovi smyšlenek – Přítelkyni osamělých srdcí - začne mísit práce s realitou. Skvělý jazyk, vtip a neustále přítomná vyprázdněnost uhlazenosti střední třídy. Ručičky nebojte se, vy dělat nebudete, si mohou zpívat i figurky přiživující se na druhořadém showbyznysu druhého titulu. Užít si a přežít další den, takové „letadlo“ parazitujících na kom se dá i na vlastní budoucnosti. Trochu méně veselé a nenadějné vyhlídky, leč literatura dost dobrá..

 

 

Michal Skrbek

Orlando Figes , Šeptem: Soukromý život ve Stalinově Rusku 

Spousta materiálu (o soukromém životě ve Stalinově Rusku), který i tak neobratného čtenáře, jako jsem já, donutil číst jedním dechem. Ale do tramvaje dost těžká kniha. 

 

Stefan Zweig, Svědomí proti násilí (a další knihy) 

Castellio proti Kalvínovi, ve strhujícím vyprávění. Zweig byl citlivý natolik, že ho to stálo život. Doporučuju také jeho Triumf a tragika Erasma Rotterdamského, kde srovnává Erasmův humanismus s (hlavně) Lutherovou reformací, a funguje jako úvod ke Svědomí proti násilí. Jiný a znovu vynikající Zweig je v knize Kaleidoskop - výběru jeho povídek a novel. A samozřejmě v Netrpělivosti srdce, "o tom, kam člověka může dovést neschopnost říkat ne".

 

 

Markéta Skrbková

Stanislav Biler: Destrukce

Příběh muže, který utekl z města na vesnici. Protože tam je svět ještě v pořádku - dvě a dvě jsou čtyři a vše ostatní z toho vyplývá. Nebo ne?

Jedná se o dystopický román, který je napsaný jedinečným stylem, je čtivý a humorný. Po dlouhé době jsem se nad knihou občas zasmála v metru nahlas. A to I přesto, že téma není humorné skoro vůbec. 

 

Alice Horáčková: Rozpůlený dům

Benecko, první polovina 20. století. Česko-německé rodiny a sousedi žijí normální životy, dokud jim nová ideologie nevnukne myšlenku, že mají začít řešit,  kdo je jaké národnosti. 

Trochu podobné jako Šikmý kostel,  ale tentokrát z Krkonoš.

 

Ladislav Fuks: Příběh kriminálního  rady

V knihobudce nalezená kniha od mého oblíbeného autora, kterou jsem do té doby nečetla. Téma hodně ponuré, vypadá to jako detektivka, ale je to spíše psychologický román. A jako vždy skvělé napsané - tajemné, napínavé - prostě Fuks.

 

 

Eva Veberová 

Huw Williams, Jo Iddonová, Jak posilovat paměť,  tipy, triky a testy ke zlepšení vaší paměti. 

Žlutá příručka, 144 stran, obsahuje přesně to, co na přední straně slibuje. Hodně informací,přehledně, srozumitelně, a  zapamatovatelné. Moje paměť je samozřejmě zatím velmi dobrá, tedy skoro, téměř….  A mám návod na přežití dalších let! 

 

Oliver Sacks, Zrak mysli 

Americký neurolog píše o vidění, účasti oka, podílu specifické zrakové mozkové kůry i dalších částí mozku. Uvažuje, kde vzniká  obraz našeho okolí,  jakou roli hraje naše myšlení a zkušenosti. Jak čteme a píšeme. A jak zhoršení nebo výpadek zraku může být kompenzován posílením rozumových funkcí. Jak ztráta funkce některé mozkové struktury může být nahrazena jinou.

Je to kniha mnohomluvná, ale fascinující. Jsme dokonalejší, než si myslíme. 

 

Náčelník, rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým 

Potěšující čtení. Vyprávění o záměrně prostém životě přírodovědce, spisovatele a cestovatele,  v chudobě i dostatku,   o skautingu, o krajině, lidech i křesťanské víře. Jak  vznikaly Karpatské hry a Kniha o Jizerských horách. Vzácně poctivé a skromné.

 

 

Magdalena Ondrová

Michael Ignatieff, O útěše (Jak žít s nadějí v temných časech),  Kalich 2023

Úvahy o spisovatelích, umělcích, hudebnících a jejich dílech (od Joba, Žalmy přes Boetia, Montaigna, Mahlera, Camuse k Cicely Saundersové, zakladatelce moderního hospicového hnutí) s otázkou: jak utěšujeme sebe navzájem i sami sebe v době nevíry.

Přidávám dva citáty:

"Útěcha je možná jenom tehdy, je-li možná naděje, naděje je možná jenom tehdy, dává-li nám život smysl.

"Náboženství plní mnoho funkcí a jedno z nich je utěšovat, vysvětlovat, proč lidé trpí a umírají a proč bychom navzdory těmto skutečnostem měli žít v naději."

 

 

Zvonek Šorm

Shari Lapena, Nepříliš šťastná rodina  -  2021

Detektivní příběh se sondou do charakterů a vztahů jedné rodiny, nad kterou visí otázka, zda a co vůbec ji ještě spojuje.

 

Tomáš Halík, Procitají andělé - 2022

Útlá knížka adventních a vánočních kázání od autora, jehož přemýšlení o víře je možná složitější, zato však poctivé a aktuální.

 

Camilla Lackberg, Kazatel  - 2014

Detektivka, v níž přichází ke slovu náboženská manipulace, která končí zcela tragicky.

 

Henning Mankell, Neklidný muž – 2012

Krimi román o vyšetřovali, který vedle svého posledního případu, jenž se dotýká i jeho nejbližší rodiny, řeší i konec své pracovní kariéry a po překročení šedesátky a pod vlivem počínající Alzheimerovy choroby jen těžko hledá i ztrácející se smysl  svého života.

 

 

Hanka Šormová 

Mike Gayle - Ten, koho přece znám

Tahle kniha pro mne byl objev roku a nadchla všechny, kterým jsem ji dala nebo doporučila.

Je to kniha, u které si „počtete“ a nebudete z ní mít depku. Přestože je vlastně o tom, že v životě to dopadá často úplně jinak, než jsme si představovali a než bychom si přáli. A že je i tak možné – s vzájemnou pomocí - najít cestu ke šťastnému životu. (Příběh je o dvou studentech prestižní školy, kterým postižení nemocí a životní krize a drogy změnily původní cesty.)

 

David Jan Novotný – Rozinky v blátě

Příběh židovské rodiny, který se odehrává ve čtvrti Josefov v době po II. Světové válce až k roku 1969.

Kromě toho, že popisuje „normální“ život dětí a rodin v té době, je to i náhled do židovských zvyků, tradic a traumat. Dialog s jinými náboženstvími občas vtipným pohledem dětí a dospívajících. Kniha se dotýká i událostí, které znám z naší církve a svého dospívání – evangelické lesní brigády, bohoslužby u Salvátora…Bohužel si při čtení člověk  uvědomuje i věčně trvající antisemitismus.

 

 

Bohumil Květenský 

Tim Marshall: V zajetí geografie (jak lze pomocí map pochopit světovou politiku)

Úžasný historický popis, pohled na jednání a "chování" národů, států hlavně tzv velmocí, jejich konání a zdůvodnění vč. cílů. Svým způsobem to dává smysl a pohled na nejen minulé, ale i současné "spory a cíle" válečných konfliktů v našem světě.

 

Vlastimil Vondruška: Královražda na Křivoklátě ; Duch znojemských katakomb

Standardní historické detektivky z období vlády Přemysla Otakara II. Stále stejná trojice královských úředníků, vyšetřujících zločiny z tehdejší doby.

 

Jan Bauer: Války božích bojovníků

Kniha podrobně provádí složitým obdobím husitských válek z pohledu všech tehdy zainteresovaných stran, od papeže přes lucemburské krále, šlechtu, měšťany až po obyčejné lidi. Zde není král Zikmund popisován jako "liška zrzavá", ale jako diplomat, který dokázal ukončit období husitských válek. Na konci knihy je ve zkratce uvedena doba husitských válek v datech.

 

Jules Verne: Plující ostrov

Další z utopických románů autora Sci-Fi. Loď-město-společnost plující po mořích napříč světem...

 

Michael Haag: Templáři. Fakta a mýtus

Úžasný historický průvodce od historie Šalamounova chrámu až po svobodné zednáře, vznik islámu a jeho rozmach, společné klidná období soužití islámu, křesťanů a židů, až po rozmach dravého islámu a vznik křížových výprav (původně poutních) na osvobození nejen Jeruzaléma.

 

 

Petr Běťák

Miroslav Bárta: Sedm zákonů. Jak se civilizace rodí, rostou a upadají. Jota 2021. 

Známý egyptolog se na základě dlouhých časových řad věnuje zákonitostem kolapsů civilizace. Kolaps nevidí jako zánik civilizace, ale její přerod na jinou, méně energeticky náročnou společnost.

 

Karel Skalický: Ekumenismus na Druhém vatikánském koncilu. Karmelitánské nakladatelství 1997. 

Autor se osobně účastnil celého koncilu a popisuje přípravu, průběh a problémy, které s koncilem souvisely.

 

Ludmila Böhmová, Kateřina Lachmanová: Komeský by zajásal. Příběh Siriri. 

Ludmila Böhmová se svým manželem Karolem postavili ve Středoafrické republice školu s internátem a ona, jako učitelka, připravila pro tuto školu osnovy. K tomu nechala vytisknout učebnice Škola hrou. Tyto osnovy i učebnice převzalo tamní ministerstvo školství a  nyní se používají v celé zemi. 

 

Jonathan Sacks: O svobodě náboženství. P3K 2013 

Jedná se o 36 zamyšlení nad Starým zákonem, hlavně knihou Genesis. Sir Jonathan Sacks byl vrchním britským rabínem a členem Sněmovny lordů. Propojuje biblické texty se současným světem.

 

Carl Johan Calleman: Devět vln stvoření. ANAG 2020. Kvantová fyzika, holografická evoluce a osud lidstva. 

Pohled na vývoj světa od Logos očima kvantové fyziky. Kniha je psaná populárně, nevyžaduje teoretické znalosti.

 

Douglas Abrams: Kniha radosti. Jeho Svatost Dalajláma arcibiskup Desmond Tutu. Jota 2017 

Rozhovory dvou nositelů Nobelovy ceny míru o zdrojích radosti, soucitu a naděje. Tyto rozhovory se uskutečnily při příležitosti 80. narozenin Dalajlámy v jeho sídle. Tyto rozhory snímalo během jednoho týdne 5 kamer a vznikl z toho film Mission: Joy - Finding Happiness in Troubled Times. [https://www.imdb.com/title/tt14779306/](https://www.imdb.com/title/tt14779306/)

 

 

Lukáš Ondra

Julian Barnes, Flaubertův papoušek

Jak lze vylíčit život spisovatele? Jak psát o historických událostech? Je možné je pochopit? Můžeme vůbec věřit vypravěčům? Nejsou nějací divní? Nespolehliví?

 

David Dalton, Kdo je ten chlap? Hledání Boba Dylana

Pokus o popis chameleona. Styl bohužel poněkud efektní, s jistým snobským přídechem. Spousta reálií. Zejména záležitosti ze zákulisí jsou zajímavé.

 

David Lodge, Den zkázy v Britském muzeu

Osvědčená klasika, po níž člověk sáhne, když si potřebuje zlepšit náladu.

 

 

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


logo CCE_white.png
bottom of page